Beyaz Burun Hastalığı Ölüme neden Oluyor

Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, ABD’nin çeşitli bölgelerindeki yarasalarda görülen bir hastalık keşfetti. Beyaz Burun Sendromu(BBS) olarak adlandırılan hastalık, yarasaların hayatını tehdit eden bir mantar hastalığı olduğunu ortaya çıkardı. Bu hastalık, kış uykusuna yatarak vücutlarındaki yağ ve enerji kaybını minimuma düşürmeye çalışan yarasaların, erken uyanmasına ve kendileri için son derece tehlikeli şartlarda, güvende oldukları yerleri terk ederek açlıktan veya yorgunluktan ölmelerine sebep oluyor.


Amerika Birleşik Devleti’nde yarasalarda bulunan Beyaz Burun Sendrom hastalığı, Wisconsin Üniversitesi ve Kuzey Caroline Eyalet üniversitesi tarafından hala araştırılıyor. Michigan ve Wisconsin’de madenlerin içinde kış uykusuna yatmış yarasalar, araştırmanın merkezi oldu. BBS’in en yaygın olduğu bölgeler Kuzey doğu ABD ve Güney doğu Kanada gibi son derece soğuk yerler olduğu tahmin ediliyor


Yapılan araştırmada edinilen bulgulara göre;

BBS’e sebep olan mantarın birkaç tane bulaşma yöntemi var; Yarasalar arasında fiziksel temasla bulaşabilir. Bir yarasanın öteki yarasaya dokunması BBS’in yayılmasına en çok neden olan sebeplerden birisi. Daha nadir olarak, maden ve mağara duvarlarından veya topraktan bulaşabiliyor. Doğal sebepler dışında, insanların BBS’i bir bölgeden başka bölgeye taşıma ihtimali olduğu göz ardı edilmemeli.


Araştırmacılar, BBS mantarına uzun zamanlarda maruz kaldıktan sonra, BBSin insanlara bulaşamadığı gözlemledi.


Mantarın hava sıcaklığıyla ilginç bir ilişkisi var. Mantarın kendisi soğuk havada yetişiyor. Ama araştırmalara göre, daha soğuk yerlerde kış uykusuna yatmış yarasaların hayatta kalma ihtimali ve dayanıklılığının daha fazla olduğu gözlemlenmiş, ama daha sıcak noktalarda uyuyan yarasalarda ise ölüm riski daha yüksek. Ama BBS mantarından bağımsız olarak düşünüldüğü zaman, yarasalar soğuk havalara karşı çok dayanıklı hayvanlar olmadığından, kalıcı bir çözümün daha derinlemesine bir araştırma yapmak olduğu kanısına varıldı.


Bir alanın ne kadar nemli olduğu o alandaki mantar büyümesiyle son derece önemli bir ilişkiye sahip. Bunu iyi bilen araştırmacıların sıradaki hedefleri ise nemin BBS’le olan ilişkisini daha iyi anlamak için çalışmalara başlamak.



Reklam Alanı
Populer Haberler
Gün Birlik Zamanı

07 Şubat 2023

Copyright 2019 Yaban TV | Tüm Hakları Saklıdır.