İllerindeki gözlem ve araştırmalarından elde ettikleri verileri bir birleriyle paylaşan sosyologlar, tarımda öngörülen dönüşüm için yapılması gerekenleri masaya yatırdı. Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanı Recep Tezgel, günümüzde tarımsal üretimin hem üreticisi hem de tüketicisinin önemli ölçüde değiştiğine dikkat çekti. Tezgel, artık kırsal alanların da bu değişime ayak uydurması gerektiğini söyledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı bir sene önce 81 ilde göreve başlayan sosyologları Ankara'da topladı. Kırsal alanda yaşanan değişim ve dönüşümün analiz edilebilmesi amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ilk kez 2011 Mart ayında istihdam edilen sosyologlar değerlendirme toplantısında bir araya geldi.
TARIMIN SOSYOLOJİK FOTOĞRAFINI ÇEKTİ
Toplantıda tek tek söz alan sosyologlar, karşılaştıkları sorunları ve bu süreçte yaptıkları çalışmalarını anlattı. Öncelikle "tarımda sosyologların ne işi var" ön yargısı ile mücadele ettiklerini anlatan sosyologlar, yaptıkları çalışmalarla bu ön yargıları yendiklerini söyledi. Hazırladıkları raporları meslektaşlarıyla paylaşan sosyologlar örnek çalışma modelleri oluşturdu. Raporlarda ön plana çıkan başlıklar şunlar oldu: Sosyologlar çiftçilerle yüz yüze görüşerek, çiftçi eğitim toplantılarına katılarak, muhtarlarla diyaloğa geçerek öncelikle bulundukları ilin sosyo-ekonomik, eğitim, ulaşım, nüfus bilgilerini çıkarttılar ve problemleri saptayarak çözüm önerileri oluşturdular. Yaptıkları anketlerle kırsala yönelik ilk bilimsel verileri oluşturmaya başladı.
KADINA YÖNELİK ŞİDDET
Kırsalda kadının rolü üzerine araştırmalar yapan sosyologlar, aile içi iletişim, kadın ve çocuk sağlığı ve eğitimi, aile içi şiddet ve çocuk istismarı ile mücadele, kırsalda kadın girişimcilerin desteklenmesi kooperatifçiliğin özendirilmesi gibi alanlarda faaliyet projeler hazırladı. Kadın çiftçilerle sıcak bir iletişim kuran sosyologlar onlardan gelen taleplere de cevap bulmaya çalıştı. Yeni üretim tekniklerinin benimsetilmesi ve tarımsal yeniliklerin anlatılmasında da önemli roller üstlenen sosyologlar, miras hukukundaki değişiklikleri anlatarak Bakanlığın 2012 eylem planında önemli yer alan tarım arazilerinin bölünmesinin engellenmesi için çiftçilerle iletişim kurdu.
Günümüzde tarımsal üretimin hem üreticisi hem de tüketicisinin önemli ölçüde değiştiğine dikkat çeken Tezgel, "Örneğin yüz yıl önce yüksek kalori önemliyken bugün düşük kalorili ürünler hızla yaygınlaşmaktadır. Daha önceleri topraktan tüketiciye doğru akan 'arzın talebi karşılaması' denklemi, tüketiciden toprağa doğru akan 'talebin arzı biçimlendirmesi'ne dönüşmesi sürecini doğurmuştur. Bu yeni paradigmanın sonucu olarak artık kırsal alanların rekabetçi bir model üzerinden yeniden şekillenmesi gerekmektedir. Bu noktada, bakanlığımızda görev alan sosyologlara önemli görevler düşmektedir." dedi.