YABAN MAMA YABAN STORE YABAN TUR KURUMSAL PROGRAMLAR YAYIN AKIŞI REKLAM İLETİŞİM ALBÜM VİDEO İLANLAR FORUM
ANASAYFA ÇEVRE DOĞA SPORLARI KÖPEK & AV & ATICILIK YELKEN & DENİZ BALIK & OLTA PET CLUB TARIM 4X4
yazılar Ana Sayfa
Ömer Borovalı
omerborovali@yabantv.com

Google Facebook Del.icio.us Digg Favorilerime ekle Arkadaşına gönder Yazdır
AVCILIĞIMIZDA YENİ YAPILANMA “1”

KENDİ AVINI KENDİN ÜRET

Evet değerli avcı dostlar, “Av, Doğa, Silah Dünyası” dergisini yayınladığım 1987-93 yılları arasında, 1988’de 22 yıl once dergimde bir kampanya başlatmıştım. “Kendi avını kendin üret” diyordum o kampanyamda. Haklı olarak av isteyen ve avının devamlı azaldığından, yasakların da hep avını kısıtladığından şikayet eden avcımıza adeta bir baş kaldırış ve kendi işini kendi görme yolu açmaya çalışıyordum o kampanyamla. Bir yandan bu fikri aşılamaya çalışırken diğer yandan da dört ay sürecek bir yazı dizisi ile Sülün yetiştiriciliğini yazıyordum. Türleri, damızlıkları, kafesleri, yumurta toplama, civciv çıkartma, palazları büyütme, bunların kafesleri, uçma idmanlarına başlayacakları volierleri hepsi bu yazı dizisinde bahsediliyor, öğretiliyordu.

İlk olarak BAM avcılık derneğindeki arkadaşlarımla 1987 senesinde Yalova, Şenköy’de köy merasında Avcılık dairesinin de izini ile ufak bir avlak kurmuştuk. Burada önce damızlık olarak aldığımız 150 kadar Sülün’ün 129 adedini bir Şubat gecesi Sansar’a yedirmiş ve açıkta kalmıştık. O tarihten sonra her üreticinin kendine yetecek kadar damızlığı olduğundan, ancak bir arkadaşımızın ürettiği Sülünlerden civciv  almış, palazları Şenköydeki volierimizde büyütmüş ve av zamanı geldiğinde de sezon başında meraya salmıştık. Tecrübe ile öğrendik, meranın yırtıcılardan temizliği yapılmadan Sülün salmanın ne demek olduğunu. Meranın her yerinde Sülün tüyleri buluyorduk ava çıktığımızda. Aklımızca, İngiltere’deki, Danimarka’daki gibi roket gibi uçan kuşlarla bir avlak yapacaktık.

Şunu uçar avlağı yapmak isteyen avcılık dernekleri veya doğaya Sülün veya Keklik salan Orman Müdürlüklerinin Av Yaban Hayatı Şefliklerinin bilmesi gereken en önemli şart olarak buraya yazmakta fayda görüyorum; Av salınacak meralar ve civarında ciddi bir av zararlısı temizliği yapılmazsa, o salacağınız kuşların da %95’inin öleceğini aklınızdan çıkarmayın. Hatta bir çok yerde de tamamının bir sonraki sezonu göremeyeceği kesindir. Üretmenin ve yetiştirmenin olduğu kadar hatta daha zoru kuşların salınma süreci ve işlemidir.

Sevinerek ve gururla diyebilirim ki Türkiye’de Keklik ve Sülün yetiştirilmesinin yaygınlaşması da bu kampanyam sonrasında başlamıştır. O güne kadar yalnız Orman Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü belli bir miktar Sülün yetiştirmekte ve uygun gördüğü yerlere bu Sülünleri salmakta ve bunu da pek de bilinçli yapmamaktaydı. Hoş bugün dahi bu işlemi hakkıyla yaptığı söylenemez. Yalnız unutulmaması gerekir ki kuluçka makinası ile yetiştirilen Sülün, kendi kendini yırtıcılardan korumayı son derece güç öğrenebilmekte ve doğada da çok telef olmaktadır. 1988’deki kampanyamdan sonra pek çok kişi veya avcılık derneği kendi imkanları çerçevesinde özellikle Keklik üretti veya üretenlerden satın alarak meralara saldı. Kimi hemen avlamak için, kimi de meralarında av çoğalsın diye.

Bakanlığın Keklik üretimi daha sonraki yıllarda başlamış olup bugün de bazı yerlerde bu üretimi yapmakta ve/veya yapanlardan satın alarak doğaya salmaktadırlar. Ama esas olarak Bakanlığın dışında Keklik üreten çeşitli kişi, kulüp ve kuruluşlar oluşmuştur. Makinadan çıkan yavrular Sülün’e göre daha uyanık ve doğaya salındıklarında da kendilerini bir nebze daha iyi korumaktadırlar.

Bana göre, memleketimizde batıda hemen hiç kalmamış olan Çil Kekliğin de üretimine ağırlık verilmesi ve uygun batı bölgelerimizde salınması gerek. Çiller şimdilik belli bir populasyona ulaşıncaya kadar korunmak üzere, Sülün ve keklikler de avlanmak üzere uygun meralara salınmalı.

Tabii bunu yaparken de memleketimizin kanun ve yönetmeliklerini unutmamak gerek.

-Av hayvanlarını izinsiz beslemek, üretmek ve satmak için izin almanız gerekir. Bunun için;   Av Ve Yaban Hayvanları İle Bunlardan Elde Edilen Ürünlerin Bulundurulması, Üretimi Ve Ticareti Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Tarihi : 16.06.2005 | Sayısı : 25847 veya bakanlığın  www.milliparklar.gov.tr internet adresinden “yönetmelikler” bölümünü açarak orada bu yönetmeliği bulabilirsiniz. Üreteceğiniz kuşların izninin nereden ve nasıl alınacağı bu yönetmelikte yazılı.

- Bu ürettiğiniz av kuşlarının veya üreticisinden alacağınız av kuşlarının da meraya salınması için de ilinizdeki Orman İl Müdürlüğü Av ve yaban Hayatı şefliğinden izin almanız gerekir. Nereye salacağınızın onlar tarafından uygun görülmesi gereklidir. O salacağınız yerde yırtıcı temizliği de yapamazsınız. Zira yırtıcıları vurmak kiminde MAK’a göre yasak, kiminde de 1- 2 adet ile sınırlı. En fazla vurulabilen Karga ve Saksağan denilen av kuşları!!!!!. Bu durumda, size Av ve yaban Hayatı şefliği de izin veremez, zira MAK yasaklamıştır. Ancak, sizin bu iyi niyetli av salımınız öncesi yırtıcıları telef etmenize göz yumabilir canı isterse. Siz de yüzlerce lira harcadığınız av kuşlarınızı Tilki, Sansar, Porsuk, vs’ye teslim etmeye ne kadar gönüllü olursunuz onu bilemem.

-Haydi diyelim şu veya bu şekilde saldınız kuşlarınızı, onları vurmaya da izniniz yok. Onun için ya kaçak vurursunuz ve yakalandığınızda adedi başına türüne göre bilmem kaç para ceza vererek ve tüfeğinize de kaçak av yaptığınız için el konarak, veya, hiç avlamazsınız saldığınız avları ki Tilkiler falan  güzelce beslensin.

O zaman diyeceksiniz ki, nedir bu “KENDİ AVINI KENDİN ÜRET” kampanyası saçmalığı. Anlatayım;

Hani, ben her avlak lafını açtığımda birileri bana kızıp duruyor, “zengin işi av istiyor, memleketin her tarafına paralı avlak kurdurmak istiyor” bu adam diyor ya. İşte mesele gene oraya geliyor.  Ama şunu gene üstüne bastıra bastıra söyleyeyim; Genel Avlak denilen Türkiye’nin çoğu arazisi (yıllık avlanma izin ücreti hariç) hiçbir ücret ödemeden avlanılan yerler olsun. İsteyen gitsin o uçsuz bucaksız arazilerde MAK kararları çerçevesinde istediği gibi avlansın.  Ama, avının damızlıklarını alan, kafeslerini, volyerlerini yapıp, bakıcısı ile,yemiyle, veterineri ilacı ile, ilacı ile her türlü masrafı yapsın, kuluçka makineleri satın alıp, civciv çıkarsın, bunlara gene dünyanın yem parasını ilaç parasını kafes parasını vs. versin, sonra bunları Orman Müdürlüğü ile anlaştığı yerlere salsın (onun da avlanmak üzere idaresi tamamen avı salanda olmak üzere nasıl yapılacağını anlatacağım), sonra birileri de çıksın “bu adam avlanmayı paralı hale getirmek istiyor, biz bedava istiyoruz” desin. Yağma Hasan’ın böreği.

Değerli avcı dostlar, Orman Bakanlığı, Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Av ve yaban hayatı daire başkanlığı ile nasıl bir anlaşmayla ürettiğiniz avları belirleyeceğiniz sahalara salabilecek ve av mevsiminde de nasıl avlayabileceğinizi bir sonraki yazımda anlatacağım.

Ama şu kadarını söyleyeyim, hatırlarsanız yakın zaman önce bir trafik terörüne kurban verdiğimiz Av ve Yaban Hayatı Daire Başkanı rahmetli Yaşar Türkleş bey ne demişti geçen Ocak ayında yaptığımız  “Avcılık Sistemimiz nasıl olmalı”  başlıklı YABAN TV’de yayınlanan HEDEF forumumuzda; “birlikte yerleri belirleyelim ve oraların av işletmesini, denetimiyle sizlere verelim, ister şahıs olsun, ister dernek, ,ister köy tüzel kişiliği”. Kişiler geçicidir, bazen maalesef bu sefer olduğu gibi ilahi takdir erken tecelli eder. Bazen de bürokrasini gereği makam sahiplerinin yerleri değiştirilir. Ama biz verilen söze bakarız. Devletin bir makamından bir söz çıkmışsa onu esas alırız ve almalıyız. Bu sözden yola çıkarak, diyorum ki, gelin yıllar once dergimde başlattığım “KENDİ AVINI KENDİN ÜRET” fikrimi, şimdi pek çok şeyin daha yapılabilir olacağı düşüncesiyle kampanyaya dönüştürelim. Ve Türkiye’nin her yerinde avcılık dernekleri ve köyler, yerine göre, Keklik, Sülün, Çil üretsin ve Orman idaresi ile anlaşmalı olarak salsın. Şartımız da “AVI BİZ ÜRETİRİZ, NASIL VE NE ZAMAN AVLANACAĞINA DA BİZ ÜRETENLER KARAR VERİRİRZ” olsun.

Dostlar, en erken bir yıl sonrasının av salma programını şimdiden planlamanız gerekiyor. Bunun için de üreteceğiniz türlerin damızlıklarını şimdiden almanız gerekiyor. Zira bahar geldiğinde elinde sadece damızlıkları olan hiçbir üretici kendi damızlıklarından size vermez. Yapın kafeslerinizi ve alın damızlıklarınızı.

Hangi türden damızlık kaç adet gerekir, her dişiden sezonunda kaç yumurta alınabilir, kafesleri nasıl olmalıdır, anaçlara, zamanı geldiğinde civcivlere, palazlara nasıl bakılır ve en önemlisi de bu palazlar ne zaman ve nasıl salınır, işte bunların hepsini de uzun yıllar üretim yapmış ve avlağına salmış olan YABAN TV’deki programlarından da tanıdığınız, Mehmet Arpaz dostumuz tarafından yapılan bir programla gene YABAN TV’de yayınlanacak.

Evet tüm Türkiye “KENDİ AVINI KENDİN ÜRET” kampanyasını hep birlikte başlatalım ve kendi avımıza sahip çıkalım.

Yeni av sezonunun bereketli geçmesi dileği ile sağlıkla kalın.

yorumlar (15) Yorum Yaz
 

omerborovali 12/16/2010 9:41:28 PM
Hunterman kardeşim, kaçak avcılığı haklı çıkartacak değilim. Ama yıllardır hep yanlış kararlara imza atan yönetimler kaçak avcılığı da önlenemez boyutlara sürüklemişlerdir. Onun için av hayvanları devletin değil, avcılara sahiplendirilirse, mal avcının olursa o da kaçaktan korur.Siz malınızı ona buna yedirirmisiniz? Ama bu kadar çok avcıya bu av yetmez. Onun için bilinçli ve bilimsel üretim diyorum. Biz avcılar gece avına mani olmazsak, jandarma ne yapsın. Sağlıkla kalın,

hunterman 12/16/2010 1:38:03 PM
Çok değerli Ömer Abiciğim;İlk önce doğanın ürettiği av hayvanlarımızı eli silahlı bohçacılardan kurtarmamız gerektiğine inanıyorum.Çünkü avlanma belgesi almazlar gerekli vergi ve pul bedellerini ödemezler ve de hemen hemen hergün kaçak av yaparlar.Daha bugün hem yaban hayatı korumayı hemde ilçe jandarmayı av günü haricinde akşam uçarında çulluk vuruluyor diye ihbarda bulundum.Böylesine yasa tanımaz kesimin üzerine yeterince gidilmediği denetim ve kontrollerin yapılmadığını üzülerek gözlemliyorum

Rahim 12/2/2010 10:26:45 PM
Keşke bende sizler gibi tüfeğimi alıp şöyle bir dağ bayır dolaşabilsem.Bürokratik engeller bana müebbet cezası vermiş haberim yok.2521 sayılı yasa 13. maddesi bunu geitirmiş.Av bıçağı bile almam yasak.Meydan bilinçsiz avcılara kaldı.8 li otomatik üretmeye devam .saygılarımla..

hasan kucuk 11/26/2010 9:39:30 AM
SEVGİLİ BOROVALI. UMARIM HÜRRİYET GAZETESİNİ 2 GÜNDÜR OKUYORSUNUZDUR AVCILARA ÖYLE BİR YORUMLAR YAPIYORLARKİ HAZMEDİLECEK CİNSTEN DEĞİL DÜN GAZETEYE İKİ YORUM YAPTIM AMA ÇIKTIMI BİLMİYORUM BİZLERE YAZDIKLARI ÇOK ÜZÜCÜ SİZLERDEN RİCAM YABAN TV OLARAK BU CAHİLCE ELEŞTİRİLERE,CEVAP VE BİR PROGRAM DÜZENLEMENİZİ GÖNÜLDEN RİCA EDİYORUM ÇÜNKİ GÜZEL ANLATILIR USLUBUNUZLA SADECE SİZ ANLATABİLİRSİNİZ.BU KARALAMALARA ANCAK SİZ DUR DİYEBİLİRSİNİZ.EN ÇOK KORKTUĞUMDA HÜKÜMET HERŞEYE EL ATIYOR. ÜZÜLMEYELİM

yelkilihasan 11/9/2010 7:51:47 PM
Sayın Borovalı sizde hatırlarsınız sanırım 1975-1980 li yıllarda köylüler hergün ava cıkıyorlar diye şehirde yaşıyan avcı arkadaşlar bir cekişme başlattı ve sanırım ondan sora avlanma haftanın üc gününe düştü şimdise haftanın her günü av yapılsın diye mücadele veriyorsunuz Ve yine yeni bir köylü şehirli konusu acılmakta av köpekleri puroğramındada sizde bu gibi eleştiride bulundunuz.bildiğinizi sanıyorum her köyün kıyısında şehirden Avcı arkadaşlar sitelerde evsahibi ava cıkıyolarherav günü.

ELMIR 10/30/2010 12:20:29 AM
Yaşadığımız yerde bir bölgeye zararlı temizliği yapılmadan salınan bir kaç kamyon(!) sülünden arta kalanlar: boğulup bırakılmış, ya da sadece arkası yenilip bırakılmış sülünlerden ibaretti, Ve bu sayede güçlenen ve yavrularını da iyi besleyen yırtıcılar diğer yaban hayvanlarını daha bir hızlı tüketmeye başladılar maalesef

seterci 10/26/2010 3:39:17 PM
KENDİ AVIMIZI KENDİMİZ ÜRETEMEYİZ,KENDİ ÜRETTİĞİMİZ AVI VURMAK AVLAMAK MENSUBU OLDUĞUMUZ İSLAM DİNİNE GÖRE HARAMDIR.YAPTIĞIM ARAŞTIRMAYA GÖREDE ŞUNU NET BİR ŞEKİLDE SÖYLEYEBİLİRİMKİ PARAYLA VURULAN AV KESİNLİKLE HARAM,ÖZEL AVLAKLARDA YAPILAN AV KESİNLİKLE HARAMDIR.BİR HAYVANIN AV OLABİLMESİ İÇİN YABANİ ORTAMDA DOĞMASI BÜYÜMESİ ŞARTI VARDIR ARTI AV AVCIDAN KAÇABİLME GİBİ YETENEĞE SAHİP OLMASI LAZIM.BİZZAT DİN ALİMLERİNDEN DİYANETTEN ARAŞTIRARAK ÖĞRENİLMİŞ BİR BİLGİDİR.

HUNTERSTAR 10/15/2010 6:21:28 PM
Avı gerçek yasal avcılar değil, kanunsuz av yapanlar ve zehirli ilaç gübre kullananlar bitiriyor

RAMAZAN3344 10/8/2010 9:32:32 PM
SAYIN BORAVALI NEKADAR ÇOK PARA OKADAR AV DİYORSUNUZ. PUL PARASINI BİLE ZOR YATIRANLAR NE YAPACAK PEKİ.KAÇAK AVLANMANIN ÖNÜNE GEÇİLSİN,YASAKLANAN YERLER İYİ KORUNSUN MERAK ETME AV PARASI OLANADA OLMAYANADA YETER. AYRICA AV ZENGİN SPORU DEĞİLDİR.OLMAMALIDIR DA SAYGILARIMLA AVCI

sahin77 10/3/2010 6:43:06 PM
bence iyi fikir paralı avlak.her geçen gün doğadaki av çeşitli sebeplerden azalıyor.ürettiğini avlamak güzel olur ama durumu olmayanı da göz ardı etmemek lazım.herkese avlanma hakkı tanınmalı kanunlar çerçevesinde.
 
diğer yazıları
 

2+1 Sorunu Üzerine… İLAVE YASAKLAR (Yeni) 5/11/2012 9:26:40 PM

Yeni bir teklif ANAYASA’DA AVCILIK (Yeni) 4/11/2012 11:40:03 AM

BEDAVA AVCILIK 3/13/2012 6:29:24 PM

"AVCIYI MEDYAYA YEDİRMEMEK ÜZERİNE"... (Yeni) 1/17/2012 11:34:56 PM

AVCILIĞIMIZA YENİ UYGULAMA (Yeni) 12/29/2011 4:35:27 PM

AYININ YAŞAM ALANI DARALMIŞ........ (Yeni) 9/15/2011 11:44:19 AM

HANİ HISIMDIK????? (Yeni) 6/25/2011 2:06:03 PM

MAK’a Son Çağrı (Yeni) 5/30/2011 2:27:01 PM

AVCILIĞIMIZDA YENİ YAPILANMA "3" (Yeni) 3/25/2011 4:03:32 PM

AVCILIĞIMIZDA YENİ YAPILANMA 2 12/19/2010 1:06:31 AM

AVCILIĞIMIZDA YENİ YAPILANMA “1” (Yeni) 8/26/2010 9:23:08 PM

SAHTEKARLIKLARINI KUSUYORLAR (Yeni) 8/16/2010 5:02:36 PM

SAHTEKARLIKLARINI KUSUYORLAR (Yeni) 5/31/2010 3:14:56 PM

MAK’DAN NE BEKLEDİK, NE GELDİ... (YENİ) 5/20/2010 1:03:38 PM

BAKANLIĞA MAK ÇAĞRISI (YENİ) 5/3/2010 10:04:54 AM

AVCILIĞIMIZA YENİLİKLER... 3/29/2010 3:27:07 PM

MAK KARARLARINA ÇEYREK KALA... 1/8/2010 2:21:25 PM

BAKANA SORU, DEMOKRASİ Mİ BU YÖNETİMİN ADI?(Yeni) 12/2/2009 9:54:01 PM

GELİŞEN BİR ŞEY YOK (Yeni) 9/24/2009 12:45:33 PM

SORUNLARA ÇÖZÜMSÜZLÜK YARATAN KAFALAR 9/3/2009 1:38:18 AM

YAZMAKLA BİR YERLERE VARACAKSAK,ÇAĞDAŞLIK ÖZLEMİ 8/2/2009 7:20:18 PM

BAŞLARKEN 6/29/2009 1:10:13 PM

 
yazılar
Nazife Yıldız SÜKAN Nazife Yıldız SÜKAN
O BENİM AVCI ÇAKIR DAYIMDI (Yeni)

Ali Birerdinç Ali Birerdinç
YETER ARTIK, OCAKLAR SÖNMESİN (Yeni)

DR. ALİ BÜRKEV DR. ALİ BÜRKEV
Değerler ve Doğrular

Mehmet Arpaz Mehmet Arpaz
ELİ ÖPÜLESİ TÜM ANALARA ( Yeni)

Ömer Borovalı Ömer Borovalı
2+1 Sorunu Üzerine… İLAVE YASAKLAR (Yeni)

YAŞAR BURAK USLU YAŞAR BURAK USLU
KENDİNİZE GELİN BEYLER…(Yeni)

ALİ COŞAR  - İSVEÇ ALİ COŞAR - İSVEÇ
Müfetttiş ( Yeni)

Zir MüH. H. Ozan Erzincanlı Zir MüH. H. Ozan Erzincanlı
Süpermarketlerde İyi Gıdaya Erişim Mümkün mü? -Yen

Öğr.Gör.İlhan Deveci Öğr.Gör.İlhan Deveci
YERLİ AVCI ( Yeni)

Aykut Soytutan Aykut Soytutan
AV KÖPEĞİNDE AÇILMA SORUNU (Yeni)

NESRİN ÖZÇELİK NESRİN ÖZÇELİK
PARİS'TE AV VE DOĞA MÜZESİ (YENİ)

Cem KARABAY Cem KARABAY
AH ŞU KURALLAR (Yeni)

MUSTAFA HELALPARA MUSTAFA HELALPARA
Deveye Sormuşlar Boynun Neden Eğri ?(yeni)

Kamil Üçbaş Kamil Üçbaş
Yanlış Hesap AB'den Döner (Yeni)

ALPER GÜNGÖR - İSVEÇ ALPER GÜNGÖR - İSVEÇ
Semercioğlu’na Bir Mektup da Benden ( Yeni)

Dr.Serhat TORUN Veteriner Hekim Dr.Serhat TORUN Veteriner Hekim
AVCILIK ve TEKNOLOJI (Yeni)
hepsi

Bu sitede yer alan okur yorumları, forum içerikleri, üye resim ve videoları, üyelerin kendi kişisel görüşleridir. YABAN'ı bağlamaz.Bu sitede yer alan haber, yorum, okuyucu görüşleri, forum içerikleri, resim, video ve her türlü içerik kaynak gösterilerek dahi kopyalanamaz, hiç bir surette kullanılamaz. 

Anasayfa     Albüm     Video     Forum     İlan / 2.El     Üye Girişi     Yaban Store
Çevre     Doğa Sporları     Köpek & Av & Atıcılık     Yelken & Deniz     Balık & Olta     Pet Club     Tarım     4X4
Kurumsal     Programlar     Yayın Akışı     Reklam     İletişim