YABAN STORE YABAN TUR KURUMSAL PROGRAMLAR YAYIN AKIŞI REKLAM İLETİŞİM ALBÜM VİDEO İLANLAR FORUM ÜYE GİRİŞİ
ANASAYFA ÇEVRE DOĞA SPORLARI KÖPEK & AV & ATICILIK YELKEN & DENİZ BALIK & OLTA PET CLUB TARIM 4X4
yazılar Ana Sayfa
Öğr.Gör.İlhan Deveci
editor@yabantv.com

Google Facebook Del.icio.us Digg Favorilerime ekle Arkadaşına gönder Yazdır
TÜRKİYE'DE KÖPEK IRKLARI GELİŞİMİ (Yeni)

         Bilindiği gibi KIF (Köpek Irkları ve Bilimleri Federasyonu) Türkiye’de FCI’ın (Federation Cynologigue International/ Uluslararası Köpek Bilimi Federasyonu) tanıdığı köpek ırkları konusunda tek yetkili kuruluş. Bu anlamda ülkemizde çok geç kalınmış bir faaliyetin kuruculuğunu ve öncülüğünü yapıyor. Bir çok yabancı ülkenin onlarca yıl öncesi, hatta bazılarının yüz yılı geçkin zaman öncesi başlattığı bu çalışmaları bizler maalesef KIF ile henüz yeni yapmaya çalışıyoruz. Kaybolan yılların kazanımında çok geç kalınmış olsa da ülkemiz açısından bu girişim çok önemli. Bu önemli görevde KIF’a katkı sağlamak, destek olmak her ilgilinin görevi olmalı. 

         Peki KIF nedir? Hangi amaçla kurulmuştur? Yaptığı faaliyetler nelerdir? Bu sorulara cevap arayarak bu önemli kuruluşu anlamaya çalışalım; 

         Köpek Irkları ve Bilimleri Federasyonunun (KIF) kuruluş amacı öncelikle; Türkiye’ye ait yerli ırkların ülkemiz adına uluslararası platformlarda kaydedilmesini sağlamak, sonra ise; tüm köpek ırklarının FCI üyesi ülkelerde olduğu gibi üretilip bakıldığı şartlar altında ülkemizde de üretilip bakılmalarını sağlayarak soy kütüklerini oluşturmak ve takip etmektir. Bu amaçla FCI’a üye olmak, Bilimsel çalışmalarla köpek ırklarının gelişimine katkı sağlamak, ülkemizi yurt içi ve dışı organizasyonlarda temsil etmekle yetkili tek kuruluştur. 

         Bu amaçları gerçekleştirmek için KIF tüm dünyada en güçlü kinolojik federasyon olan FCI’a üyelik başvurusu yapmıştır. Bu üyelik sürecinde ise yoğun bir çalışma temposu ile tüm ülke genelinde faaliyetler başlatılmıştır. Bu faaliyetler FCI denetimi ve gözleminde olmakla birlikte, kısa zamanda on yıllık bir ilerleme kaydedilmiştir. 2010 yılında gerçekleşecek olan üyelik yolunda, KIF aşağıdaki çalışmaları yoğun bir tempoyla başarılı bir şekilde yapmaktadır. 

-    Ülkemize ait özgün ırkların tespiti ve uluslararası platformda tescili.

-         Köpek ırkları kayıtları ve ırk değerlendirmeleri.

-         Eğitim seminerleri.

-         Köpek güzellik ve mera yarışmaları.

-         Irk derneklerinin kuruluşlarının sağlanması ve koordinasyonu.

-         Bilimsel çalışmalar.

-         Örgütlenme faaliyetleri.

-         Danışmanlık faaliyetleri.

-         Ülkemizi temsil eden uluslararası çalışmalar. 

         Görülüyor ki KIF bu yoğun gündem maddelerini başarı ile yürütürken çokta yol almış. Hatta bu anlamda on yıl önce FCI’a üyeliği gerçekleşmiş olan Moldavya’dan daha iyi konuma gelmiş durumda.  

         Bilindiği gibi ülkemize ait olan, fakat henüz ülkemiz adına hiçbir uluslararası kuruluşta tescil edilmemiş ırklar var. Kangal çoban köpeğimiz bunların en önemlilerinden, Akbaş köpekleri bir diğeri, ya da Anadolu tazısı veya bir çok yerli ırk av köpekleri henüz ülkemiz adına tescil edilmeyi bekliyor. Bu köpeklerin korunması, kaydı ve Türkiye Cumhuriyetine mal olması son derece önem arz ediyor. Bu anlamda çok önemli gelişmelerde var; KIF’ın kurulması ile birlikte Kangal köpeğinin bir başka ülke tarafından benimsenerek tescillenmesi son anda önlenmesi bunlardan biri. Belkide KIF’ın daha henüz yolun başında yaptığı bu büyük hizmeti dahi, tek başına her şeye değer tarihi bir olay olarak görebiliriz. Şimdi ise FCI’da ve tüm uluslararası platformlarda Kangal’ın tescili gerçekleşecek. Bu anlamda KIF ve TUBİTAK işbirliği içerisine girmişler. Kangalın gen haritası çıkarılıyor ve tüm dünya bu araştırmayı bekliyor. Sırada ise diğerleri gelecek. 

         KIF tüm bu çalışmaları yaparken son derece tarafsız, ciddi ve yoğun çalışıyor.  Türkiye’ye hizmet etmenin evrensel aşkıyla yanıp tutuşan bir kadroya sahip. Ulusal çıkarları ön plana alan bir ülküyle şevkle çalışıyorlar. Söylenecek tek söz var; Tebrikler…mükemmelsiniz. 

         Ülkemizde önemli bir atasözü her dönemde güncelliğini koruyor; ‘Meyve veren Ağaç Taşlanır’ KIF’ı da bu anlamda haksız eleştirenler, hatta karalamaya çalışanlar olabilir. Bu yersiz ve mesnetsiz çabalar güneşi karartmamalı. Güneş nasıl balçıkla sıvanamayacaksa, KIF’a da kimse bu anlamda zarar verememeli, vermemeli.  

         Bu anlamda yapılan bazı hatalardan pişmanlıklar ve geri dönüşler başlamıştır da. Yapılan hatalar, yanlışlıklar anlaşılmıştır da… KIF’ın sarsılmaz, doğru ve iyi amaçları karşısında hiç bir olumsuz görüşün başarılı olması da mümkün görülmemekte. Bu anlamda bir kez daha ifade etmeliyim ki; bu kutsal amaca destek olmalı ve hizmet için yarışmalıyız. 

         Saygılarımla

yorumlar (0) Yorum Yaz
 
Buraya yorum yapan ilk siz olun
 
diğer yazıları
 

AVCILIK MANTALİTESİ 15.11.2011 15:58:09

AV AÇILIŞI VE AVLANMA TARİHLERİ (Yeni) 16.08.2011 11:11:41

ÖZGÜN BİR AVCILIK SİSTEMİ, AMA NASIL? 12.07.2011 17:59:15

Kamp Ateşi (Yeni) 01.07.2011 09:51:37

BARDAĞIN DOLUSU (Yeni) 23.12.2010 00:05:27

FERMALI AV KÖPEKLERİNİ DEĞERLENDİRME(YENİ) 05.11.2010 23:59:15

AVCILIK ÖĞRETİSİ (YENİ) 21.08.2010 17:24:13

FERMALI AV KÖPEKLERİNİ DEĞERLENDİRMEDEKİ FARKLILIK 15.07.2010 13:36:38

ALABALIK VE DOĞA SEVGİSİ (YENİ) 26.06.2010 13:14:37

SÜRDÜRÜLEBİLİR DALGIÇLIK (YENİ) 13.05.2010 09:32:53

TÜRKİYE'DE ÖRGÜTLÜ AVCI SAYILARI 24.03.2010 09:21:55

DEKLANŞÖR (YENİ) 05.03.2010 11:59:59

AMATÖR BALIKÇILIKTA YENİ BİR BAŞLANGICA DOĞRU (Yen 29.01.2010 20:36:11

AVA DAİR HER ŞEY (Yeni) 12.12.2009 12:26:31

TÜRKİYE AVCILIK SİSTEMİ NASIL OLMALI? (Yeni) 23.11.2009 12:44:07

DOĞAYA BORÇLUYUZ (Yeni) 28.10.2009 22:58:17

BİLİNEN İKİNCİ GÖÇ (BILDIRCIN) DALGASI (yeni) 08.10.2009 01:02:23

GENÇ KUŞAKLARIN YETİŞMESİNDE AVCILIĞIN ROLÜ (Yeni) 03.10.2009 20:50:25

AV SEZONU AÇILIŞ VE KAPANIŞ TARİHLERİ 12.09.2009 18:40:17

AVCILIĞIN ÖĞRETTİKLERİ 28.08.2009 23:01:36

ÇULLUK AVI 19.08.2009 21:45:55

AZILININ PEŞİNDE 09.08.2009 13:55:04

AVCILIKTA USTA ÇIRAK İLİŞKİSİ; ÇANTACILIK (Yeni) 30.07.2009 03:05:10

 
yazılar
Nazife Yıldız SÜKAN Nazife Yıldız SÜKAN
HAH TAM İSABET (Yeni)

Ali Birerdinç Ali Birerdinç
SİZİ HİÇ UNUTMADIM KÖPEK HIRSIZLARI (Yeni)

DR. ALİ BÜRKEV DR. ALİ BÜRKEV
Değerler ve Doğrular

Ömer Borovalı Ömer Borovalı
"AVCIYI MEDYAYA YEDİRMEMEK ÜZERİNE"... (Yeni)

ALİ COŞAR  - İSVEÇ ALİ COŞAR - İSVEÇ
Keloğlan ( Yeni)

Mehmet Arpaz Mehmet Arpaz
NEREMİZ DOĞRU ? (Yeni)

MUSTAFA HELALPARA MUSTAFA HELALPARA
YAŞAM HAKKI ( Yeni)...

NESRİN ÖZÇELİK NESRİN ÖZÇELİK
ATLAR (Yeni)

YAŞAR BURAK USLU YAŞAR BURAK USLU
HODRİ MEYDAN…!

Kamil Üçbaş Kamil Üçbaş
BASIN VURUYOR VE SUSUYOR! (Yeni))

ALPER GÜNGÖR - İSVEÇ ALPER GÜNGÖR - İSVEÇ
Semercioğlu’na Bir Mektup da Benden ( Yeni)

Zir MüH. H. Ozan Erzincanlı Zir MüH. H. Ozan Erzincanlı
Hayvanlar Büyük Konseyi Bildirisi ( Yeni)

Oktay AYDINER Oktay AYDINER
USTA (BALIKÇI) ÖĞRETİCİ SERTİFİKASYON EĞİTİMİ

Öğr.Gör.İlhan Deveci Öğr.Gör.İlhan Deveci
AVCILIK MANTALİTESİ

Aykut Soytutan Aykut Soytutan
MİLLETİMİN EFENDİSİYLE SEZONU AÇTIK! (Yeni)

Cem KARABAY Cem KARABAY
TELEVİZYONDAN SCUBA ÖĞRENMEK

Dr.Serhat TORUN Veteriner Hekim Dr.Serhat TORUN Veteriner Hekim
AVCILIK ve TEKNOLOJI (Yeni)
hepsi

Bu sitede yer alan okur yorumları, forum içerikleri, üye resim ve videoları, üyelerin kendi kişisel görüşleridir. YABAN'ı bağlamaz.Bu sitede yer alan haber, yorum, okuyucu görüşleri, forum içerikleri, resim, video ve her türlü içerik kaynak gösterilerek dahi kopyalanamaz, hiç bir surette kullanılamaz. 

Anasayfa     Albüm     Video     Forum     İlan / 2.El     Üye Girişi     Yaban Store
Çevre     Doğa Sporları     Köpek & Av & Atıcılık     Yelken & Deniz     Balık & Olta     Pet Club     Tarım     4X4
Kurumsal     Programlar     Yayın Akışı     Reklam     İletişim