ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI’NDAN BİLDİRİLMİŞTİR:
4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununun 3 üncü maddesine dayanılarak 18 Mayıs 2010 tarihinde toplanan Merkez Av Komisyonu 2010-2011 Av Döneminde avcılığın düzenlenmesine ilişkin 9 sayılı kararı almıştır.
Buna göre; 2010-2011 Av Döneminde ülke genelinde avlanma 14 Ağustos 2010 tarihinde bıldırcın, üveyik, yaban domuzu ve çakal avı ile başlayacaktır.
Av Sezonu Doğu Anadolu Bölgesi'nde 21 Ağustos'ta, İç Anadolu-Doğu Akdeniz ve Batı Akdeniz'de ise 28 Ağustos tarihinde açılacak.
2010-2011 Av Döneminde avına izin verilen diğer av hayvanlarının avlanma süreleri, avlanma bölgelerine göre 26 Mayıs 2010 tarihli ve 27592 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olup bu süreler içinde Çarşamba, Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günlerinde avlanmak serbesttir.
Bıldırcın ve üveyik avı bu av döneminde ilk defa 28.08.2010 tarihinden 02.10.2010 tarihine kadar yukarıda belirtilen avlanma günlerine ek olarak Salı günü de avlanabilecektir.
Avına izin verilen av hayvanlarından bazıları için avcı başına bir günlük avlanma limitleri;
Kuşlar:
BILDIRCIN: 10 ADET
ÜVEYİK: 8 ADET
KARA TAVUK: 3 ADET
ÇULLUK ( orman çulluğu): 4 ADET
TAHTALI, SAKARMEKE, YABAN KAZI(Sakarca Kazı): 3’ER ADET
SU ÇULLUĞU ( Bekasin): 1 ADET
KINALI KEKLİK, KUM KEKLİĞİ VE KAYA KEKLİĞİ: Toplam 2 ADET
ÇİL KEKLİK(Bu av dönemi sadece Ağrı,Erzurum,Kars ve Iğdır illerinde avlanacaktır): 2 ADET
YEŞİLBAŞ, KİRİK ( Çamurcun), ELMABAŞ PAKTA, ÇIKRIKÇIN: Toplam 6 ADET
Memeliler :
YABANİ TAVŞAN: 1 ADET
ADA TAVŞANI, YABAN DOMUZU ( Bek ve yürüyüş avında avcı başına) : 2’ŞER ADET
YABAN DOMUZU ( Sürek Avında avcı başına), ( Sürekçiler av yapamaz) : 2 ADET
ÇAKAL : 1 ADET
TİLKİ : 2 ADET
Bulunduğu ilin dışına avlanmaya gidecek avcılar, avlanacakları ilin il müdürlüğüne en geç avlanılacak günden önceki günün saat 17.00’sine kadar nerede av yapacaklarına dair yapacakları bildirim doğrultusunda, bildirimde bulunduklarına dair belgeyi yanlarında bulundurarak, birbirini takip eden ava açık iki gün olan sadece cumartesi ve pazar günleri ile resmi tatillerde (idari tatiller hariç), av dönüşlerinde bagajlarında avcı başına iki günlük limit bulundurabilirler.
4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu ve 2010-2011 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu Kararı uyarınca;
Haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış, otomatik, yarı otomatik pompalı vb yivsiz av tüfekler ile havalı tüfek ve tabancalar, canlı mühre ve çığırtkanlar, elektronik görüntü büyültücü veya görüntü değiştiriciden oluşan gece avı cihazları (gece nişan alma ve görüş dürbünleri) avlanma araç ve gereci olarak kullanılamaz. Yivli av tüfekleri kuş avında kullanmaz.
Hayvan sesi çıkaran nefesli düdükler hariç her türlü alet ve cihazlar, zehirli veya uyuşturucu yemler avlanmada kullanılamaz.
Her türlü manyetik dalga yayan araç ve gereçler; av hayvanını yanıltıcı eğitilmiş hayvanlara takılankorkutucu ve ürkütücü elektronik alet ve cihazlar;her türlü kapan, olta, ilmek, ağ, ökse, alaca, kafes ve tuzaklar; 6 volttan aşağı pil enerjisiyle çalışan el fenerleri hariç ışık yayan araç ve gereçlerle avlanmak,
Her türlü üstü kapalı, korunaklı gümeler yapılamaz veya kurulmaz ve buralarda avlanmak,
Yüzer araçlarla, kara ve hava araçlarıyla av mahalline gidilirken hareket halindeyken avlanmak,
Memeli av ve yaban hayvanlarının geçiş yollarına boğaz alma usulü denilen ilmek tuzakları kurarak avlanmak, kar üzerine kül, saman gibi malzeme dökmek suretiyle av ve yaban hayvanlarını aldatarak avlamak,
Tarlalarda ekin biçme esnasında biçerdöver, traktör üzerinde ve karavanlarda tüfek bulundurmak,
Yaban hayvanlarının yavrularını yakalayarak alıkoymak, boş dahi olsa yaban hayvanlarının yumurtalarını toplamak ve bulundurmak,
Av ve yaban hayvanlarını yeme alıştırarak avlamak,
Av ve yaban hayvanlarını mart, nisan, mayıs, haziran ve temmuz aylarında, kuluçka alanlarına zarar verecek ve kuşları rahatsız edecek şekilde su ürünleri dâhil her türlü istihsal yapmak,sulak alanlar ve bunların adaları ile bu alanların 300 metre çevresinde rahatsız etmek,
Av ve yaban hayvanlarının insani olmayan yakalama metotlarından tuzak, kapan, ilmek gibi araç ve gereçlerle canlı ya da yaralı olarak avlamak yasak olup herhangi bir şekilde canlı yakalanan av hayvanları sonradan öldürülemez, alıkonamaz. Av ve yaban hayvanlarını beslemek, büyütmek ve üretmek amacıyla ev, işyerleri ile özel arazilerde bulundurmak yasaktır.
Avlaklarda, avcılar ya da kişilerce av ve yaban hayvanlarının herhangi bir şekilde yaralı olarak bulunması durumunda gerekli tedavilerinin veterinerce yapılması amacıyla en yakın il müdürlükleri veya doğa koruma ve milli parklar mühendislikleri ile işletme müdürlüğüne veya veterinere; bunlara ulaşılamaması durumunda jandarmaya haber vermek veya teslim edilmesi zorundadır.
Yaban hayvanlarının doğal yaşam alanlarında yapılan plansız sürek avlarının, aynı habitatı paylaşan diğer memeli yaban hayvanlarına olumsuz etki yapması nedeniyle, yaban domuzu sürek avları genel ve devlet avlakları ile planlanması öngörülen genel ve devlet avlaklarında yapılabilecektir. Avlanma usul ve esasları Bakanlıkça belirlenecektir.
Ürünlerini korumak için tarla, bağ ve bahçelerinde, arı kovanlarının bulunduğu yerde ve ormanda çalıştıkları için çadır ve barınaklarında kendilerini korumak amacıyla avlanmada kullanılan yivli veya yivsiz tüfeklerini üzerlerinde bulunduracaklar, İl Çevre ve Orman Müdürlüklerinden koruma amaçlı av tüfeği taşıma belgesi almak zorundadırlar.
4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununda men edilen fiilleri işleyenler ile Merkez Av Komisyonunca belirlenen avlanma esas ve usullerine uymayanlar hakkında 22,00 Türk Lirası ile 11.446,00 Türk Lirası arasında idari para cezası verilecek, ayrıca av hayvanı türüne göre 50,00 Türk Lirası ile 50.000,00 Türk Lirası arasında değişen tazminat bedelleri talep edilecektir.
Avcıların avlanma hakkını elde edebilmeleri için Avcılık Belgesi almaları ve belirlenen avlanma izin ücretini İl Çevre ve Orman Müdürlüklerinin T.C.Ziraat Bankası şubelerindeki döner sermaye işletmesine ait hesaplarına yatırmaları,
Merkez Av Komisyonun 26 Mayıs 2010 tarihli ve 27592 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 9 sayılı Kararındaki diğer avlanma esas ve usullerine uymaları zorunludur.
İlgililere ve avcılara duyurulur.